Realizacja zadania publicznego pn. „Uniwersytet Powszechny w Bondyrzu – prawidłowe odżywianie Seniorów”
2023-12-13
Uprzejmie informujemy, że Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej Okręg Zamość realizuje projekt pn. „Uniwersytet Powszechny w Bondyrzu – prawidłowe odżywianie Seniorów”.
Zadanie publiczne współfinasowane ze środków otrzymanych od Ministra Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021-2025. Edycja 2023.
Projekt jest rozwinięciem dotychczasowej oferty dydaktycznej Uniwersytetu Powszechnego funkcjonującego przy Muzeum Historycznym Inspektoratu Zamojskiego AK im. Stanisława Prusa „Adama” w Bondyrzu o postulowany przez jego słuchaczy temat prawidłowego odżywiania Seniorów. Skierowany jest do osób 60+, mieszkańców czterech powiatów Zamojszczyzny (powiat zamojski, hrubieszowski, tomaszowski i biłgorajski). Celem projektu jest zwiększenie wiedzy Seniorów na temat zdrowego żywienia.
Głównym elementem zadania jest organizacja cyklu warsztatów na temat zdrowego żywienia. Organizowane warsztaty składają się z dwóch części: teoretycznej – omówienia zasad zdrowego żywienia oraz części praktycznej – warsztaty kulinarne – gdzie wspólnie z kucharzem przygotowywane są dania ze zdrowych składników. Każde spotkanie kończy wspólny poczęstunek z przygotowanych podczas warsztatów potraw.
Zajęcia zdrowego odżywienia obejmują m.in. omówienie zasad żywienia, tj. jak odpowiednio komponować potrawy i dobierać składniki do ich przygotowania; przedstawienie polecanych, naturalnych, sezonowo dostępnych składników regionalnych i ich wykorzystania w przygotowaniu posiłków, praktyczne przygotowanie potraw, wspólne tworzenie dziennych jadłospisów oraz zasady ich tworzenia. Każde zajęcia poświęcone są innej tematyce, np. tradycyjnej polskiej kuchni, potrawom z ryb czy potrawom z ziemniaków.
Uczestnicy projektu mają możliwość zdobycia wiedzy teoretycznej i praktycznej. Spotkania te mają na celu także uświadomienie osobom starszym dlaczego prawidłowe odżywianie jest tak istotne i na co warto zwracać uwagę podczas codziennych zakupów.
Warsztaty prowadzone są przez Pan Piotra Kaźmierczaka Kucharza mobilnego z Peter’s Food Health & Quality. Kucharza, który swoje doświadczenie zdobywał w kraju i za granicą, gotował na planach filmowych. Od 16 lat łączy hobby z pracą. Pan Piotr Kaźmierczak może poszczycić się licznymi sukcesami, jest m.in. laureatem plebiscytu na Kucharza Roku 2023 r. w Zamościu i województwie lubelskim.
W ramach projektu warsztaty odbyły się w Żernikach (30.11.br.), w Jarosławcu (04.12.br.), w Zamościu (05.12.br.). Przed nami jeszcze warsztaty kulinarne w Feliksówce (11 grudnia – świetlica w Feliksówce, godzina 16:00) i Kotlicach (12 grudnia – świetlica w Kotlicach, godzina 17:00). Serdecznie zapraszamy.
Dziękujemy za współpracę przy organizacji warsztatów Kołom Gospodyń Wiejskich w Żernikach, Jarosławcu, Feliksówce, Kotlicach oraz „Okrąglakowi” w Zamościu.